top of page

Online co-creatie-traject "Van Beschermd wonen naar beschermd thuis"



In drie online co-creatie bijeenkomsten spraken medewerkers van de Gemeente Zwolle met stakeholders over Goed-functionerende-woonzorg-concepten-met-de-nadruk-op ambulante-zorg en de ideeën daarover. Daarbij werd de methodiek van de Waarderende dialoog of Appreciative Dialogue ingezet

Er waren 76 vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties, cliënt vertegenwoordigers, zorgaanbieders, woningbouwcorporaties, ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen.

De organisatie was in handen van Glenda Huisjes van de Gemeente Zwolle.


Voor het procesontwerp van deze online bijeenkomst gebruikte ik de methodiek van de Waarderende Dialoog:

  1. Tijdens een compacte introductie van de "uitdaging" door Catharine Schutter en Thijs-Jan van der Veen van de Gemeente Zwolle werd duidelijk gemaakt wat de context van de gesprekken was, het beleidskader en binnen welk proces de online bijeenkomsten plaats vonden.

  2. Daarna werd een korte video getoond, die ik speciaal had gemaakt, waarin de methodiek van de waarderende dialoog werd toegelicht om deelnemers eigenaarschap over de co-creatie te geven.

  3. Gespreksbegeleiders zorgden ervoor dat iedereen aan het woord kwam en dat er diepte in het gesprek kwam. Padlet experts ;-) maakten notities op digitale notitie borden die gedeeld werden zodat iedereen mee kon lezen .

  4. In de eerste fase werden ervaringen en kennis gedeeld: "Heb je ervaring met- of ken je een goed werkend woonzorg concept waarbij de nadruk ligt op ambulante begeleiding?"

  5. In de tweede fase werden de dromen, wensen en visies van deelnemers expliciet gemaakt en werd gefocust op de vraag: "Wat is voor jou op dit moment het ideale woonzorg concept met nadruk op ambulante begeleiding?"

  6. In de derde fase formuleerde deelnemers welke concrete stappen genomen konden worden om vanuit de huidige situatie naar hun droom te komen.

  7. Op Padlets werden notities gemaakt, door de Padlet experts. Deelnemers konden na de sessie ook nog bijdragen aan de Padlet wanneer er nog after-sessie gedachten op zouden komen.

Reacties van de deelnemers op de methode van werken:

"Helder en erg interessant om samen hierover te denken en advies in te geven"
"Fijn te merken dat we allemaal bijna op dezelfde lijn zitten. Ik krijg daar energie van."
"Voor mij neem ik mee dat we met onze organisatie eigenlijk al goed bezig zijn met een van onze pilots. Onze groep was het ook al goed met elkaar eens."
Ondanks de korte tijd gingen we vrij snel de diepte in. Mooie combinatie van ervaringsverhalen en reflectie op hoe wonen en zorg georganiseerd is / kan worden.
leuk om vanuit verschillende hoeken meningen en dromen te horen
TOP!

Mijn bijdragen

  • Het proces-ontwerp en in script zetten van de co-creatie bijeenkomst

  • Het ontwerpen van waarderende dialoog

  • Het maken van een video over "De waarderende dialoog, wat is dat?" voor deze groep.

  • Instructie en coaching webinar-team

  • Hosting drie online sessies.


Nawoord Francisca


Het is zo mooi om te zien dat met een heldere structuur en een methodiek die niet gericht is op overtuigen en beslissen, maar op onderzoeken en samenwerken, een groep stakeholders heel snel elkaar beter begrijpen en met concrete plannen kunnen komen. Ook online.

Ook al waren we ruim twee uur online, niemand klaagde over vermoeidheid en niemand haakte af.

Het was me weer een groot genoegen om deze klus samen met Glenda Huisjes van de Gemeente Zwolle te doen.



@Photo by Mikail Duran on Unsplash



44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page