top of page

Wat is de overeenkomst tussen CO2 reductie, kunst en waardestijging van huizen

Bijgewerkt op: 14 jan. 2021

Webinar "Bomen in Overijssel, waardevol kapitaal"
Antwoord: Bomen


Op 25 november 2020 vond het webinar "Bomen in Overijssel, waardevol kapitaal" met live streaming op Youtube plaats.De doelstelling van het webinar was om

- de bewustwording over de waarde van bomen te vergroten

- de kennis over bomen te vergroten

- de publicatie "De boom in Overijssel" te promotenKathedraal-denken


Drie spreker zorgden voor nieuwe woorden en verassingen. Joost vroeg "Hoe kun je beleidsmakers aanzetten tot kathedraal-denken? Wat? Ja, als je een kathedraal ontwerpt, dan dien je behalve een goede architectuur ook bezig te zijn met het planten van bomen naast de kathedraal die, wanneer de kathedraal aan renovatie toe is, hout bieden om de enorme steunbalken te kunnen vervangen. Je denkt dus een aantal stappen vooruit, meer dan een mensenleven in ieder geval. Dat geldt ook voor bomen planten.


Joost goochelde met een enorme hoeveelheid data die harde cijfers gaven over de waarde van bomen. Bijvoorbeeld dat er meer toeristen komen naarmate er meer bomen in een omgeving zijn. Denk aan fietspaden.


Wat is OK? Boom omhakken en zonnepaneel plaatsen? Of andersom


En er was een raadsel: "Is het beter om een boom om te hakken die de zon wegneemt voor een huis met zonnepanelen, of kan je beter geen zonnepanelen nemen?" Vanuit puur economisch en ecologisch perspectief kan je beter de boom omhakken, want zonnepanelen leveren meer CO2 reductie op dan de boom kan wegnemen. Maar als je verder rekent... een boom zorgt voor verkoeling, is zo lekker vertrouwd, zorgt voor vertier voor de kinderen...


Boomkunst


Ook de sociale, emotionele, spirituele, artistieke, ... kant van bomen kwam aan de orde.

De functie van kunst in dit geheel werd duidelijk gemaakt om aandacht te vestigen op de sterke verbondenheid van de mens met de boom. Wanneer die vertrouwde boom via kunst in een andere context wordt geplaatst verbetert, verfrist, hernieuwd onze relatie met de boom en doet ons realiseren wat ons zuurstof geeft om te ademen.


Als webinar ondersteuner verloor ik bijna mijn taak uit het oog omdat het zo boeiend was.


Stijgende huizenprijzen door bomen


Een spreker vertelde ook dat wanneer je meer bomen in je buurt hebt de huizenprijzen harder stijgen dan in betonwijken. Toevallig woon in aan de Kastanjeboom, waar heel veel Kastanjebomen zijn gepland, achter mijn huis is een oude fruitboomgaard en in verband met schaduw in de zomer heb ik midden in mijn tuintje een grote bolacacia.


Steunpilaren


Deelnemers hadden vooraf een foto van hun lievelingsboom opgestuurd. Die werden in een carousel geplaatst en tijdens het webinar vertoond. Af en toe stopte de carrousel en zagen we een boom van een deelnemer. De deelnemer werd uitgenodigd om zijn/haar verhaal te vertellen bij de afbeelding. En zo werd duidelijk dat we erg gehecht zijn aan bomen, dat bomen steunpilaren zijn, dat ze herinneringen helpen maken.


Ik vraag me af welke inspiratie andere deelnemers hebben opgedaan. De waarde van bomen is mij zeker duidelijk geworden tijdens het webinar. Juist de verscheidenheid, de verrassingen, de uitdagingen maakte het een "voor-elk-wat-wils-webinar", door het afwisselende programma. Geen 'dull' moments! Niemand in slaap gevallen, geen afhakers, een levendige chat... zonder al te veel toeters en bellen kan je zeker een boeiend webinar maken, ook tijdens de Corona periode. Focus dan wel op je design en een perfecte uitvoering.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page