top of page

Moonshot dialogenMariana Mazzucato betoogt al jaren dat het kapitalisme in zijn huidige vorm niet kan blijven bestaan. Ze pleit voor een veel actievere rol van de overheid in de economie. Die moet samen met burgers grote maatschappelijke doelstellingen formuleren: missies of moonshots, zoals zij ze zelf noemt. Zo’n missie zou een CO2-neutrale economie kunnen zijn of schone oceanen, of voorkomen dat mensen nog aan kanker doodgaan, of het opzetten van een duurzaam en veilig transportsysteem voor mensen en goederen, of een samenleving zonder digitale kloof.


Sinds enige tijd organiseren wij voor overheden online dialogen met betrokkenen, burgers, samenwerkende organisaties. Deze dialogen kunnen ingezet worden om draagvlak voor “moonshots” van overheden te vergroten en invloed van burgers in het kader van de omgevingswet bijvoorbeeld te faciliteren.


Een belangrijk onderdeel bij die dialogen is “dromen”, waarbij deelnemers eerst voor zichzelf het gewenste toekomstperspectief over een bepaald thema ontwikkelen. Later wordt dat in de groep gedeeld. Deelnemers raken geïnspireerd door elkaar en formuleren na een paar dialogen een duidelijke “moonshot”. Deelnemers moeten hier dapper zijn. Ambitieus durven zijn. Oude gedachten patronen durven los te laten. Daarom is diversiteit zo belangrijk en mogelijk. Deelname van service designers, kunstenaars, kinderen en jongeren en andersdenkenden Is vaak waardevol.

Daarmee geven wij de tips van econome Mariana Mozzocato, om beter en sneller uit de economische crisis te komen, handen en voeten.

In onze Moonshot-dialogen kunnen stedelijke, regionale, nationale of internationale uitdagingen als uitgangspunt dienen.

We bieden de volgende proces begeleiding aan:

  1. Drie maanden traject

  2. drie dialogen traject

  3. één proef dialoog

De uitkomsten zijn waardevoller naarmate het traject langer is, de omvang van het aantal deelnemers groter en de diversiteit groter is.


Voor meer informatie: francisca@xwebinar.nl

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page